Słodka przekąska na grillowym stole
Spotkania podczas długiego weekendu majowego nieodłącznie kojarzą się z grillem, na którym króluje mięso, ale też ryby, warzywa, sery, a nawet owoce w wersji wytrawnej – np. ananas w sosie BBQ. Oprócz tego, co na ruszcie, ważne są także słodkie przysmaki, które zadowolą nie tylko najmłodszych. Małe przekąski, na przykład chrupiące sezamki Amki TO GO doskonale sprawdzą się solo podczas spotkań w plenerze, ponieważ nie rozpuszczają się i nie brudzą rąk, jak choćby czekolada. Będą też znakomite jako nietypowy dodatek do klasycznej sałatki grillowej: sałata, świeże warzywa, lekki winegret, a na wierzch – pokruszone sezamki. Z pewnością taki dodatek pozytywnie zaskoczy gości.
- Polacy uwielbiają majowe spotkania w gronie najbliższych. To okres spokoju, odpoczynku, którym
z pewnością sprzyja doskonała pogoda oraz stół zastawiony wieloma pysznymi propozycjami kulinarnymi. Obok mięs, sałatek i innych dań tradycyjnie kojarzących się z grillem, warto pamiętać
o przekąskach. Jako Unitop oferujemy szeroki asortyment produktów sezamowych, dlatego przy majówkowym stole każdy z gości będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Nasze sezamki Amki TO GO w kilku wariantach smakowych doceniają zarówno młodsi, jak i starsi konsumenci, stale inspirujemy ich też do kulinarnych eksperymentów z sezamkami, na przykład na naszych profilach w mediach społecznościowych znajdą kilka ciekawych przepisów opracowanych wspólnie z blogerami kulinarnymi – komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
Sezamkowa panierka wyjątkowym dodatkiem do grillowych potraw
Jedną z takich inspiracji jest przepis na fetę w sezamkowej panierce na gorących pomidorach – propozycja przygotowana przez Asię Banad, autorkę bloga „Posypane”. Ta niezwykle prosta i jednocześnie niezwykle pyszna propozycja, na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ale mięsożercy też mogą ją pokochać. Warto o niej pamiętać planując majówkowe menu.
Przepis (2 porcje)
· 1 kostka sera feta, odsączona, osuszona za pomocą ręcznika papierowego.
· 50 g panko (japońskiej bułki tartej) lub bułki tartej
· 50 g sezamków zmielonych na gruby pył w blenderze
· 1 jajko
· Szczypta mąki
· Olej do smażenia
· 500 g pomidorków cherry w kiści
· Oliwa do polania
· Sól, pieprz
Na tacce grillowej układamy pomidorki, polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez ok. 5-10 minut. Pamiętajmy, aby na bieżąco kontrolować grillowanie, tak, żeby nie przypalić pomidorków. W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajko. Sezamki mieszamy
z bułką tartą. Fetę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce z sezamkami. Grillujemy na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.
Chałwa na deser i jako upominek
Słoneczna gorąca pogoda wcale nie oznacza, że konsumenci rzadziej sięgają po chałwę. Batony chałwowe, na przykład z orzeźwiającą skórką pomarańczy czy robiącym kulinarną karierę słonym karmelem będą doskonałym zakończeniem posiłku lub słodką przerwą podczas grillowania kolejnych dań. Dodatkowo torciki chałwowe sprawdzą się jako upominek dla gospodarzy albo wspólny deser. Posiadają one wygodne nacięcia, dzięki którym łatwo można się nimi podzielić z rodziną lub przyjaciółmi.
Produkty Unitop można zamówić wygodnie na https://www.unitop.com.pl. Na tej stronie internetowej, a także na profilach Amki Snacks w mediach społecznościowych czeka jeszcze więcej kulinarnych inspiracji.
Link do strony artykułu: https://wm2.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/przygotowania-do-majowki-przekaski-na-grillowe-spotkania